29 maart 2024

Satésaus, Malaysian Satay Peanut Sauce

Een BBQ is niet compleet zonder een goede satésaus, en dan het liefst natuurlijk een zelf gemaakte authentieke satésaus. Zoals wij de saus kennen is het meer pindakaas, en dat is wel een hele vereenvoudigde versie. Nu zul je denken maar je hebt vast allemaal ingrediënten nodig die moeilijk verkrijgbaar zijn, dat valt reuze mee, de vereenvoudigde versie kun je heel makkelijk maken met producten die in de gewone supermarkt liggen.

Wat is precies de authentieke satésaus? Je vindt deze voornamelijk in Azië, en de Maleisische versie wordt toch gezien als de meest authentieke. Deze wordt gegeten bij de saté die je veel ziet bij nachtmarkten. En als je net als ik meerdere jaren in Maleise hebt gewoond dan is dit wel iets wat je echt gaat missen.

Zoals gezegd maken we 2 versies, het recept is voor de originele authentieke, en later de eenvoudige waarvoor we alleen ingrediënten uit de betere supermarkt nodig hebben. In mijn geval kwam alles van de AH. De bereiding blijft dan gelijk, alleen zijn de ingrediënten iets anders.

Ingrediënten

  • 200 gram geroosterde pinda’s
  • 240 ml water
  • 1 theelepel sweet soy saus / Ketcap Manis
  • 1 1/2 theelepel suiker
  • snufje zout
  • 60 ml zonnebloemolie (of olijfolie, pindaolie)
  • 1 theelepel Tamarinde
Voor de spicy paste
  • 6-8 stuks dried red chillies ontpit en wellen in lauw water
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 stuks sjalotjes
  • 2 1/2 cm Ginger
  • 1 eetlepel koriander optioneel

Voor het eenvoudige recept vervang je onderstaande ingrediënten.

Je kunt de dried red chillies vervangen door een ruime eetlepel Sambal Oelek, andere sambal en hoeveelheid naar gelang de pittigheid.
De ginger kun je ook vervanger door een ruime theelepel gehakte gember (bijvoorbeeld van Go-Tan).
De Tamarinde kun je ook vervangen door een theelepel Tamarinde paste (bijvoorbeeld van Kokki Djawa).
Als je de gedroogde pinda’s in een zakje van 150 gram gebruikt, pas dan het water en de olie aan, ongeveer 200 ml water en 55 ml olie, dat werkt ook en hoef je niet 2 zakjes te gebruiken.

Bereidingswijze

  • Maal de pinda’s fijn bijvoorbeeld met een keuken machine of staafmixer, en leg dit apart.
  • Snijd alle ingrediënten van de spice paste klein, en maal het in de keuken machine / staafmixer.
  • Verwarm de olie in een pannetje en bak de spice paste tot een er een aromatische geur ontstaat.
  • Voeg de fijngehakte pinda’s, de tamarinde, water, suiker, sweet soy saus hieraan toe, en roer het geheel goed door elkaar.
  • Breng dit langzaam aan de kook, en zet het vuur dan lager en laat het een tijdje al roerend doorkoken totdat de saus een mooie egale structuur krijgt.

Satésaus, Malaysian Satay Peanut Sauce

De allerbeste sate saus, authentiek recept uit Maleisië.
Gang Bijgerecht
Keuken Chinese
Porties 4
calorieën 495 kcal

Ingrediënten
  

  • 200 gram dry roasted peanuts
  • 240 ml water
  • 1 theelepel sweet soy saus of Kecap Manis
  • 1 1/2 theelepel suiker
  • 1/8 theelepel zout
  • 60 ml zonnebloemolie andere soorten olie kan ook
  • 1 eetlepel Tamarinde

Spicy paste

  • 6-8 stuks dried red chillies ontpit en wellen in lauw water
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 stuks sjalotjes
  • 2 1/2 cm Ginger
  • 1 eetlepel koriander optioneel

Instructies
 

  • Maal de pinda's fijn bijvoorbeeld met een food processor.
  • Snij alle ingrediënten van de spice paste klein, en mail het in de food processor.
    Verwarm de olie en bak de spice paste tot een er een aromatische geur ontstaat. Voeg nu de fijngemaakte pinda's, de tamarinde, water, suiker, sweet soy saus hieraan toe, en roer het geheel goed door elkaar.
    Laat dit ongeveer 3 minuten op een laag vuurtje door sudderen terwijl je continue roert. Het is klaar als de saus glad wordt.
    Serveer op kamertemperatuur.
5 1 stem
Recept Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties