25 april 2024

Koolhydraatarm Bruinbrood

Als je op zoek bent naar een brood dat bijna geen koolhydraten bevat, dan is dit het recept wat je zoekt. Met slechts 1,5gr koolhydraten per plakje zou dit brood ook in een keto dieet kunnen passen.

De smaak van dit brood is echter wel iets minder dan van de andere koolhydraatarme brood recepten die je hier vindt.

Let op, dit brood is speciaal bedoelt voor mensen die ervoor kiezen om weinig koolhydraten te eten. Het is geen recept voor extra lekker brood!

Ingrediënten

  • 190 g tarwegluten
  • 30 g amandelmeel
  • 30 g lijnzaad
  • 7 g gist (1 zakje)
  • 8 g bakpoeder (1/2 zakje)
  • 5 g zout
  • 2 el zonnebloemolie (of olijfolie)
  • 225 ml water

Zie ook mijn andere koolhydraatarme brood recepten:

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 190 graden (hete lucht oven 175 graden)
  • Naam een kom en meng daarin de tarwegluten en het bakpoeder. Zet dit even apart.
  • Neem nu een andere kom en meng alle andere droge ingrediënten, dus alles behalve de olie en het water, in een deze kom.
  • Neem nu de tarwegluten met bakpoeder uit kom 1 en meng dit in kom 2 met de andere droge ingrediënten.
  • Voeg de olie toe en meng dit goed door tot alles is opgenomen
  • Voeg nu het handwarme water toe. Het is belangrijk dat het water tussen de 30 en 35 graden is. Gist werkt namelijk het beste bij deze temperaturen. Gebruik je koud water, dan zal het brood veel minder rijzen.
  • Kneed nu het deeg goed door elkaar, en blijf dit 2 1/2 tot 3 minuten doen. Rol hier nu een rol deeg van ter grote van het bakblik. Leg het deeg in het bakblik en dek het af met een theedoek. Laat het deeg nu op een warme plek een uur rijzen. Hierbij is het net als bij het water belangrijk dat de plek tussen de 30 en 35 graden is om tot een optimale rijs van het brood te komen. Je kunt dit bijvoorbeeld ook in de oven doen door deze even heel kort te verwarmen. (Let wel op dat je dat niet in de voorverwarmde oven doet op 190 graden).
  • Bak nu het brood in de oven af in de voorverwarmde oven.

Koolhydraatarm Bruinbrood

Een koolhydraatarm brood zonder poespas. Een plakje bestaat uit slechts 1.5 gram koolhydraten.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Algemeen

Equipment

  • Oven

Ingrediënten
  

  • 1,5 el olijfolie
  • 30 g amandelmeel
  • 30 g lijnzaad
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 7 g gist 1 zakje
  • 225 ml water handwarm (30 – 35 °C)
  • 190 g tarwegluten

Instructies
 

  • Meng in een kom het bakpoeder met de tarwezemelen.
  • Meng in een andere kom het water, zout, olie, lijnzaad, amandelmeel en gist.
  • Meng de helft van het tarweglutenmengsel samen met de andere ingrediënten, als alles goed is gemengd voeg je de rest toe.
  • Zorg ervoor dat je het goed door elkaar gekneed hebt, rol hier een langwerpige vorm van ter grootte van het bakblik. Vet vervolgens een bakblik in, en doe hier het deeg in.
  • Dek het bakblik af met bijvoorbeeld een theedoek, en laat het rijzen op een warme plek. Gist werk het beste tussen de 30 en 35°C. Je kunt hier ook de oven voor gebruiken door deze heel kort even aan te zetten. Wacht tot het deeg minimaal het dubbele volume heeft. Dit is onder andere afhankelijk van de temperatuur. Bij mij duurt dat ongeveer een uur.
  • Verwarm de oven voor tot 190°C (Als je het deeg hebt laten rijzen in de oven dan haal je dat er even uit. Plaats een rooster iets onder het midden van de oven. en plaats daarna het deeg in de oven.
  • Bak het deeg in 40 minuten tot een heerlijk brood.

Notities

Laat het brood altijd eerst goed afkoelen voordat je het gaat snijden.
Trefwoord brood, koolhydraatarm
2.8 5 stemmen
Recept Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sandra
Sandra
8 maanden geleden

Hi,
is er een verschil tussen tarwegluten en-zemelen? Ik heb geprobeerd een deeg te maken met zemelen, maar dit bleef losse zemelen. Het plakte niet aan elkaar en ik kon er niks mee. Nog geprobeerd een ei erdoor, maar dit had ook geen invloed