5 december 2024

Koolhydraatarm Meergranenbrood

Het vinden van een lekker koolhydraatarm brood is erg lastig. Toch is dit voor veel mensen een must om bijvoorbeeld hun dieet bij diabetes vol te kunnen houden. Ik heb nog een ander recept voor een koolhydraatarm brood, wat nog minder koolhydraten heeft, maar is wat smaak en structuur niet zo lekker.

Let op, dit brood is speciaal bedoelt voor mensen die ervoor kiezen om weinig koolhydraten te eten. Het is geen recept voor extra lekker brood!

Ingrediënten

  • 150 g tarwegluten
  • 50 g sojameel
  • 50 g zonnebloempitten
  • 50 g lijnzaad
  • 30 g pompoenpitten
  • 20 g tarwemeel
  • 20 g sesamzaad
  • 12 g tarwezemelen
  • 7 g gist (1 zakje)
  • 5 g zout
  • 270 ml water

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven 180 graden)
  • Meng alle droge ingrediënten, dus alles behalve het water, in een grote kom.
  • Voeg het handwarme water toe. Het is belangrijk dat het water tussen de 30 en 35 graden is. Gist werkt namelijk het beste bij deze temperaturen. Gebruik je koud water, dan zal het brood veel minder rijzen.
  • Kneed nu het deeg goed door elkaar, en blijf dit een kleine 3 minuten doen. Rol hier nu een rol deeg van ter grote van het bakblik. Leg het deeg in het bakblik en dek het af met een theedoel. Laat het deeg nu op een warme plek een uur rijzen. Hierbij is het net als bij het water belangrijk dat de plek tussen de 30 en 35 graden is om tot een optimale rijs van het brood te komen. Je kunt dit bijvoorbeeld ook in de oven doen door deze even heel kort te verwarmen. (Let wel op dat je dat niet in de voorverwarmde oven doet op 200 graden).
  • Bak nu het brood in de oven af in de voorverwarmde oven.

Koolhydraatarm Meergranenbrood

Een koolhydratarme versie van een meergranenbrood
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Algemeen

Equipment

  • Oven

Ingrediënten
  

  • 150 g tarwegluten
  • 50 g sojameel
  • 50 g zonnebloempitten
  • 50 g lijnzaad
  • 20 g pompoenpitten
  • 20 g tarwemeel
  • 20 g sesamzaad
  • 12 g tarwezemelen
  • 1 zakje gist 7 g
  • 5 g zout
  • 270 ml water handwarm, 30 – 35 graden

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven 180 graden)
  • Meng alle droge ingrediënten, dus alles behalve het water, in een grote kom.
  • Voeg het handwarme water toe. Het is belangrijk dat het water tussen de 30 en 35 graden is. Gist werkt namelijk het beste bij deze temperaturen. Gebruik je koud water, dan zal het brood veel minder rijzen.
  • Kneed nu het deeg goed door elkaar, en blijf dit een kleine 3 minuten doen. Rol hier nu een rol deeg van ter grote van het bakblik. Leg het deeg in het bakblik en dek het af met een theedoel. Laat het deeg nu op een warme plek een uur rijzen. Hierbij is het net als bij het water belangrijk dat de plek tussen de 30 en 35 graden is om tot een optimale rijs van het brood te komen. Je kunt dit bijvoorbeeld ook in de oven doen door deze even heel kort te verwarmen. (Let wel op dat je dat niet in de voorverwarmde oven doet op 200 graden)
  • Bak nu het brood in 50 minuten af in de voorverwarmde oven.

Notities

Laat het brood altijd eerst goed afkoelen voordat je het gaat snijden.
Trefwoord brood, koolhydraatarm

3.7 6 stemmen
Recept Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Saskia
Saskia
4 jaren geleden

5 sterren
Erg blij mee, ga ik dit weekend zeker proberen, bedankt!

Marja
Marja
1 jaar geleden

5 sterren
Dank voor het recept. Wij vonden het brood heerlijk. We hadden geen sojameel maar daarvoor in de plaats amandelmeel gebruikt en i.p.v. gist, 5 gr baking soda en 2 el appelazijn gebruikt. Zo kon het mengsel gelijk de vorm en de oven in.
We hebben gebakken in een gietijzeren broodvorm met deksel van 21 x 11 x 15. Uit de vorm hebben we 19 sneetjes van 33 gr. gekregen. Het brood heeft een mooie structuur.

Janneke
Janneke
1 jaar geleden

Wil dit recept graag proberen. Maar ik kan in het recept geen afbaktijd ontdekken.