26 september 2022

Pizzasaus zelf maken

Als je een beetje van koken houdt, dan zul je zeker regelmatig wel een pizza maken. Het is leuk om te doen, je kunt oneindig variëren, waarbij iedereen zijn eigen creatie kan maken. Het is wat dat betreft ook echt gezellig een familie dingetje. En wat is er dan nog lekkerder dan je eigen saus erbij maken!

Pizzasaus kun je natuurlijk in de supermarkt kan-en-klaar kopen, maar het is vrij simpel om zelf te doen. De basis bestaat voornamelijk uit tomaten en wat kruiden. Dus als je heel snel klaar wilt zijn kun je wat tomaten en kruiden in de blender doen en je bent klaar.

Eenvoudigste pizzasaus

Neem een blik gepelde tomaten (400 gram), een theelepel Italiaanse kruiden en wat zout en peper. Heb je geen Italiaanse kruiden dan kun je ook basilicum (vers nog beter) of oregano gebruiken. Pureer de tomaten met een blender of staafmixer en voeg de kruiden met de peper en zout toe. En klaar is je pizzasaus.

Redelijke pizzasaus in een half uur

Hiervoor hebben we weer een blik gepelde tomaten en de gedroogde Italiaanse kruiden nodig. Verder gebruiken we wat knoflook en ui, en koken we de saus. Ook dit is super simpel, alleen duurt het wat langer, maar met een half uurtje is ook deze saus klaar. Doe in een sauspan wat (olijf) olie en fruit een halve ui op middelmatig vuur tot deze glazig worden (niet bruin bakken). Voeg dan de geperste of fijn gesneden knoflook toe. Bak deze een minuutje mee. Nu is het tijd om de tomaten toe te voegen, roer dit goed door de ui en knoflook. Meng de kruiden erdoor en breng het aan de kook. Als het begint te koken draai je het vuur laag, dek je de pan af en laat je de saus een half uurtje sudderen. Daarna nog even in de blender of staafmixer om er een mooie gladde saus van te maken.

Een authentieke pizzasaus

Wil je de allerlekkerste pizzasaus maken, dan heb je een paar ingrediënten nodig. Namelijk wat boter, extra vierge olijfolie, witte wijn azijn en eventueel een beetje suiker. Dat is ook de saus die we hier gaan maken.

Gebruik deze saus bijvoorbeeld samen met een eigen gemaakte pizzabodem

Ingrediënten

  • 600 gram tomaten (gepeld)
  • 1/2 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel zonnebloem of olijfolie om in te bakken
  • 1/2 eetlepel boter (om in te bakken)
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge, voor in de saus
  • 1 theelepel witte wijn azijn
  • 1/2 theelepel Italiaanse kruiden
  • snufje zout
  • 1 theelepel suiker (eventueel)

Bereiding

  • Als je verse tomaten gebruikt ipv een blik, pel deze dan eerst. Dit kun je doen door ze 10 seconden in kokend water onder te dompelen, en dan direct daarna in koud water te laten schrikken. Op die manier kun je het velletje er makkelijk af halen.Na het pellen snijd je de tomaten in kleine stukjes.
  • Snijd de ui en de knoflook fijn.
  • Neem een sauspan en doe hierin de boter en een eetlepel olijfolie / zonnebloemolie. Bak nu op een middelmatige temperatuur de ui totdat deze glazig wordt.
  • Voeg nu de knoflook toe en bak deze ongeveer een minuut mee. Zorg ervoor dat de knoflook niet verbrand.
  • Neem de tomatenpasta en voeg deze ook een minuutje mee.
  • Dan zijn de tomaten aan de beurt, doe deze in de pan met de rest en roer de de Italiaanse kruiden erdoor. Nu kun je het vuur wat hoger zetten. Blijf roeren tot het begint te koken. Zet dan het vuur op een laag pitje en dek het af. Laat die even een 20/30 minuten door pruttelen.
  • Tijd om het zout, eventueel de suiker, oliefolie extra vierge en de azijn toe te voegen. Roer alles nog even goed door elkaar en laat het nog een 5 minuutjes pruttelen.
  • Als laatste doen we dit in de blender of gebruiken we een staafmixer om er een mooie saus van te maken.

Ideeën voor de topping nodig?

Pizza saus

Authentieke Italiaanse pizza saus
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 6 pizza’s

Ingrediënten
  

  • 1/2 theelepel Italiaanse kruiden
  • 1/2 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 eetlepel boter
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 600 gram gepelde tomaten 1 1/2 blik
  • 1 eetlepel zonnebloemolie / olijfolie
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 theelepel witte wijn azijn
  • 1 eetlepel suiker Eet je koolhydraatarm, sla dit dan over
  • 1 snufje zout

Instructies
 

  • Als je verse tomaten gebruikt ipv een blik, pel deze dan eerst. Dit kun je doen door ze 10 seconden in kokend water onder te dompelen, en dan direct daarna in koud water te laten schrikken. Op die manier kun je het velletje er makkelijk af halen.
    Na het pellen snijd je de tomaten in kleine stukjes.
  • Snijd de ui en de knoflook fijn.
  • Neem een sauspan en doe hierin de boter en een eetlepel olijfolie / zonnebloemolie. Bak nu op een middelmatige temperatuur de ui totdat deze glazig wordt.
  • Voeg nu de knoflook toe en bak deze ongeveer een minuut mee. Zorg ervoor dat de knoflook niet verbrand.
  • Neem de tomatenpasta en voeg deze ook een minuutje mee.
  • Dan zijn de tomaten aan de beurt, doe deze in de pan met de rest en roer de de Italiaanse kruiden erdoor. Nu kun je het vuur wat hoger zetten. Blijf roeren tot het begint te koken. Zet dan het vuur op een laag pitje en dek het af. Laat die even een 20/30 minuten door pruttelen.
  • Tijd om het zout, eventueel de suiker, oliefolie en de azijn toe te voegen. Roer alles nog even goed door elkaar en laat het nog een 5 minuutjes pruttelen.
  • Als laatste doen we dit in de blender of gebruiken we een staafmixer om er een mooie saus van te maken.

Notities

Je kunt de saus een dag of 5 in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Of tot een halfjaar in de vriezer.
Trefwoord pizza
5 1 stem
Recept Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties