23 april 2024

Griekse Moussaka

Een ovenschotel is een perfecte maaltijd, lekker om te maken, je bent er best wel even mee bezig, en is gezonder dan menigeen denkt. Daarom dit keer geen standaard lasagne maar iets Grieks.

Voor de koolhydraatarme eters onder ons zou je de aardappelen iets kunnen minderen en gedeeltelijk vervangen voor bijvoorbeeld courgette. En dan een andere saus gebruiken die koolhydraatarm is, bijvoorbeeld met meer kaas en geen bloem.

Ingrediënten

Voor de gehaktsaus

  • 250 gram rundergehakt
  • 2 of 3 gepelde tomaten (uit blik)
  • 15 ml droge witte wijn
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 1 laurierblaadje
  • 1/2 theelepel gemalen piment (of een pimentkorrel die je mee laat trekken)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 1/2 theelepel oregano
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 kleine ui zeer fijn gesneden/gehakt

Voor de vulling

  • 4 middelgrote aardappelen
  • 1 aubergine

Voor de bechamelsaus

  • 460ml volle melk
  • 1 eidooier
  • 25 gram roomboter
  • 25 gram bloem
  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • 1 snuf nootmuskaat
  • Nog wat extra geraspte kaas voor de bovenkant

Andere benodigdheden

  • een kleine ovenschaal (2 personen)
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Bereidingswijze

De saus

  • Doe een wat olijfolie in een hapjespan bak de uitjes en het laurierblaadje op niet al te hoog vuur in ongeveer 10-15 minuten zacht en glazig. Let op, niet bruin laten worden.
  • Zet het vuur iets lager en voeg het gehakt samen met uitgeperste knoflook toe. Laat het gehakt langzaam rullen, en verwijder een teveel aan vet met een lepel, of met een zeef.
  • Doe de tomatenpuree erbij en bak dit kort even mee. Voeg dan de wijn toe en laat het geheel doorsudderen totdat al het vocht is opgenomen.
  • Tijd om de gepelde tomaten en de oregano, piment en kaneel erbij doen. Breng dit zachtjes aan de kook totdat het een mooie saus wordt.
  • verwijder het laurierblaadje uit het mengsel en breng nog even op smaak met zout en peper. De saus is nu klaar en kunnen we even apart zetten.

Het maken van de lagen

  • Schil nu de aardappelen en de aubergine en snijd ze in de lengte in mooie dunne plakken. Laat de aubergine plakken een kwartiertje in een bakje met koud zout water weken. Hierdoor nemen ze bij het bakken minder olie op.
  • Doe wat olijfolie in een pan en bak de aardappelplakjes aan beide kant mooi bruin. Leg ze apart en laat goed uitlekken op wat keukenpapier. Doe dit voor de boven en onderkant. Anders wordt de moussaka te vet.
  • Na de aardappelen doen we de aubergine. Haal de plakjes uit het zoute water, en spoel even onder de kraan om zodat je het zout verwijderd. Doe wat olijfolie in de pan en bak de aubergines aan beide kanten mooi bruin. Laat deze plakken ook weer uitlekken op keukenpapier.

Het vullen van de ovenschaal

  • De Moussaka bestaat uit een laag aardappels, dan de saus, een laag aubergines en dan nogmaals een laag aardappelen. Daarbovenop komt dan de bechamelsaus.
  • We beginnen met een laag van aardappels, gebruik hiervoor ongeveer de helft van de gebakken aardappelschijfjes. Leg deze op de bodem van de ovenschaal zodat je een mooie laag krijgt.
  • Schep nu de saus op deze laag van aardappelschijfjes, en druk het even goed aan met bijvoorbeeld de bolle kant van een lepel.
  • Dan is nu de aubergine aan de beurt. Leg de plakken op de saus zodat alles bedekt is.
  • Als laatste voegen we de rest van de aardappelschijfjes toe. maak hier weer een mooie laag van.

De bechamelsaus

  • Tijd om de speciale bechamelsaus te maken. Neem een pannetje en smalt daarin de boter. Als deze volledig gesmolten is voeg je de bloem toe. Dit laat je een paar minuten pruttelen.
  • Doe een beetje melk (op kamerterperatuur) toe. En zorg dat het goed wordt opgenomen. Voeg nogmaals een paar maal keer wat melk toe zodat je langzaam aan meer saus krijgt. Als je halverwege bent kunt je de rest van de melk toevoegen. Blijf goed roeren totdat alle klontjes verdwenen zijn. Dan laat je de saus langzaam doorkoken zodat de saus gaat binden.
  • Als het geheel een mooie gebonden saus krijgt haal je de pan van het vuur.
  • Klop nu de eierdooier erdoor (let op alleen de eierdooier).
  • Voeg tot slot de geraspte kaas en een beetje nootmuskaat toe. Roer dit goed door elkaar.
  • Doe zodra het wat gebonden is de rest van de melk erbij en laat dit even koken zodat het de dikte krijgt van een mooie saus (lobbig) en de bloem goed is opgenomen. Zodra het de goede consistentie heeft haal je de pan van het vuur en klop je de eidooiers erdoor.
  • Roer tot slot de geraspte kaas erdoor en rasp wat nootmuskaat erdoor.
  • We kunnen nu de Moussaka afmaken door de saus over de laatste laag aardappelschijfje te gieten. En om het geheel af te maken kun je er nog wat geraspte kaas boven op doen voor een lekker krokant korstje.
  • Doe de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 180 graden, en bak deze in ongeveer 45 minuten.

Griekse Moussaka

Het originele recept voor een overheerlijk Griekse Moussaka
Voorbereidingstijd 1 uur 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Grieks, Mediterraan
Porties 2 personen

Equipment

  • Oven

Ingrediënten
  

Voor de saus

  • 250 gram rundergehakt
  • 2 a 3 stuks gepelde tomaten mag uit blik
  • 15 ml droge witte wijn
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 1 laurierblaadje
  • 1 pimentkorrel of 1/2 theelepel gemalen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 1/2 theelepel oregano
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine ui fijn gesneden

Voor de laagjes

  • 4 aardappelen middelgroot
  • 1 aubergine

Voor de bechamelsaus

  • 460 ml volle melk kamertemperatuur
  • 1 ei alleen eierdooier
  • 25 gram roomboter
  • 25 gram bloem
  • 1 sbuf nootmuskaat
  • beetje geraspte kaas voor de topping

Instructies
 

De saus

  • Doe een wat olijfolie in een hapjespan bak de uitjes en het laurierblaadje op niet al te hoog vuur in ongeveer 10-15 minuten zacht en glazig. Let op, niet bruin laten worden.
  • Zet het vuur iets lager en voeg het gehakt samen met uitgeperste knoflook toe. Laat het gehakt langzaam rullen, en verwijder een teveel aan vet met een lepel, of met een zeef.
  • Doe de tomatenpuree erbij en bak dit kort even mee. Voeg dan de wijn toe en laat het geheel doorsudderen totdat al het vocht is opgenomen.
  • Tijd om de gepelde tomaten en de oregano, piment en kaneel erbij doen. Breng dit zachtjes aan de kook totdat het een mooie saus wordt.
  • Verwijder het laurierblaadje uit het mengsel en breng nog even op smaak met zout en peper. De saus is nu klaar en kunnen we even apart zetten.

De lagen

  • Schil nu de aardappelen en de aubergine en snijd ze in de lengte in mooie dunne plakken. Laat de aubergine plakken een kwartiertje in een bakje met koud zout water weken. Hierdoor nemen ze bij het bakken minder olie op.
  • Doe wat olijfolie in een pan en bak de aardappelplakjes aan beide kant mooi bruin. Leg ze apart en laat goed uitlekken op wat keukenpapier. Doe dit voor de boven en onderkant. Anders wordt de moussaka te vet.
  • Na de aardappelen doen we de aubergine. Haal de plakjes uit het zoute water, en spoel even onder de kraan om zodat je het zout verwijderd. Doe wat olijfolie in de pan en bak de aubergines aan beide kanten mooi bruin. Laat deze plakken ook weer uitlekken op keukenpapier.

Het vullen van de ovenschaal

  • De Moussaka bestaat uit een laag aardappels, dan de saus, een laag aubergines en dan nogmaals een laag aardappelen. Daarbovenop komt dan de bechamelsaus.
  • We beginnen met een laag van aardappels, gebruik hiervoor ongeveer de helft van de gebakken aardappelschijfjes. Leg deze op de bodem van de ovenschaal zodat je een mooie laag krijgt.
  • Schep nu de saus op deze laag van aardappelschijfjes, en druk het even goed aan met bijvoorbeeld de bolle kant van een lepel.
  • Dan is nu de aubergine aan de beurt. Leg de plakken op de saus zodat alles bedekt is.
  • Als laatste voegen we de rest van de aardappelschijfjes toe. maak hier weer een mooie laag van.

De Bechamelsaus

  • Tijd om de speciale bechamelsaus te maken. Neem een pannetje en smalt daarin de boter. Als deze volledig gesmolten is voeg je de bloem toe. Dit laat je een paar minuten pruttelen.
  • Tijd om de speciale bechamelsaus te maken. Neem een pannetje en smalt daarin de boter. Als deze volledig gesmolten is voeg je de bloem toe. Dit laat je een paar minuten pruttelen.
  • Als het geheel een mooie gebonden saus krijgt haal je de pan van het vuur.
  • Klop nu de eierdooier erdoor (let op alleen de eierdooier).
  • Voeg tot slot de geraspte kaas en een beetje nootmuskaat toe. Roer dit goed door elkaar.
  • Doe zodra het wat gebonden is de rest van de melk erbij en laat dit even koken zodat het de dikte krijgt van een mooie saus (lobbig) en de bloem goed is opgenomen. Zodra het de goede consistentie heeft haal je de pan van het vuur en klop je de eidooiers erdoor.
  • Roer tot slot de geraspte kaas erdoor en rasp wat nootmuskaat erdoor.
  • We kunnen nu de Moussaka afmaken door de saus over de laatste laag aardappelschijfje te gieten. En om het geheel af te maken kun je er nog wat geraspte kaas boven op doen voor een lekker krokant korstje.
  • Doe de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 180 graden, en bak deze in ongeveer 45 minuten.
Trefwoord ovenschotel
5 1 stem
Recept Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties