Doe een wat olijfolie in een hapjespan bak de uitjes en het laurierblaadje op niet al te hoog vuur in ongeveer 10-15 minuten zacht en glazig. Let op, niet bruin laten worden.
Zet het vuur iets lager en voeg het gehakt samen met uitgeperste knoflook toe. Laat het gehakt langzaam rullen, en verwijder een teveel aan vet met een lepel, of met een zeef.
Doe de tomatenpuree erbij en bak dit kort even mee. Voeg dan de wijn toe en laat het geheel doorsudderen totdat al het vocht is opgenomen.
Tijd om de gepelde tomaten en de oregano, piment en kaneel erbij doen. Breng dit zachtjes aan de kook totdat het een mooie saus wordt.
Verwijder het laurierblaadje uit het mengsel en breng nog even op smaak met zout en peper. De saus is nu klaar en kunnen we even apart zetten.
De lagen
Schil nu de aardappelen en de aubergine en snijd ze in de lengte in mooie dunne plakken. Laat de aubergine plakken een kwartiertje in een bakje met koud zout water weken. Hierdoor nemen ze bij het bakken minder olie op.
Doe wat olijfolie in een pan en bak de aardappelplakjes aan beide kant mooi bruin. Leg ze apart en laat goed uitlekken op wat keukenpapier. Doe dit voor de boven en onderkant. Anders wordt de moussaka te vet.
Na de aardappelen doen we de aubergine. Haal de plakjes uit het zoute water, en spoel even onder de kraan om zodat je het zout verwijderd. Doe wat olijfolie in de pan en bak de aubergines aan beide kanten mooi bruin. Laat deze plakken ook weer uitlekken op keukenpapier.
Het vullen van de ovenschaal
De Moussaka bestaat uit een laag aardappels, dan de saus, een laag aubergines en dan nogmaals een laag aardappelen. Daarbovenop komt dan de bechamelsaus.
We beginnen met een laag van aardappels, gebruik hiervoor ongeveer de helft van de gebakken aardappelschijfjes. Leg deze op de bodem van de ovenschaal zodat je een mooie laag krijgt.
Schep nu de saus op deze laag van aardappelschijfjes, en druk het even goed aan met bijvoorbeeld de bolle kant van een lepel.
Dan is nu de aubergine aan de beurt. Leg de plakken op de saus zodat alles bedekt is.
Als laatste voegen we de rest van de aardappelschijfjes toe. maak hier weer een mooie laag van.
De Bechamelsaus
Tijd om de speciale bechamelsaus te maken. Neem een pannetje en smalt daarin de boter. Als deze volledig gesmolten is voeg je de bloem toe. Dit laat je een paar minuten pruttelen.
Tijd om de speciale bechamelsaus te maken. Neem een pannetje en smalt daarin de boter. Als deze volledig gesmolten is voeg je de bloem toe. Dit laat je een paar minuten pruttelen.
Als het geheel een mooie gebonden saus krijgt haal je de pan van het vuur.
Klop nu de eierdooier erdoor (let op alleen de eierdooier).
Voeg tot slot de geraspte kaas en een beetje nootmuskaat toe. Roer dit goed door elkaar.
Doe zodra het wat gebonden is de rest van de melk erbij en laat dit even koken zodat het de dikte krijgt van een mooie saus (lobbig) en de bloem goed is opgenomen. Zodra het de goede consistentie heeft haal je de pan van het vuur en klop je de eidooiers erdoor.
Roer tot slot de geraspte kaas erdoor en rasp wat nootmuskaat erdoor.
We kunnen nu de Moussaka afmaken door de saus over de laatste laag aardappelschijfje te gieten. En om het geheel af te maken kun je er nog wat geraspte kaas boven op doen voor een lekker krokant korstje.
Doe de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 180 graden, en bak deze in ongeveer 45 minuten.