5 december 2024

Koolhydraatarm luchtig bruinbrood

Voor een koolhydraatarm dieet is brood een lastig product. In de winkel kun je koolhydraatarm brood kopen dat ongeveer 30 to 35 gram koolhydraten per 100 gram bevat. Dit is echter voor veel mensen toch nog teveel. Het is daarom een uitdaging om brood te vinden die dan wel nog in je dieet past, maar toch ook nog op brood lijkt.

Met dit recept kom je een heel eind, het bevat slechts 7,5 gram koolhydraten per 100 gram, en heeft toch een redelijke broodstructuur en smaak. En is ook nog eens vrij makkelijk te maken, het is ook heel goed in te vriezen, zelf maak ik per keer 3 broden en vries deze per 4 plakjes in.

Let op, dit brood is speciaal bedoelt voor mensen die ervoor kiezen om weinig koolhydraten te eten. Het is geen recept voor extra lekker brood!

Ingrediënten

  • 180 g tarwegluten
  • 40 g sojameel
  • 50 g zonnebloempitten
  • 30 g lijnzaad
  • 25 g pompoenpitten
  • 20 g amandelmeel
  • 5 g tarwezemelen
  • 1 tl gerstenmoutmeel
  • 7 g gist (1 zakje)
  • 8 g bakpoeder (1/2 zakje)
  • 5 g zout
  • 2 el zonnebloemolie (of olijfolie)
  • 260 ml water

Zie ook mijn andere koolhydraatarme brood recepten:

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 190 graden (hete lucht oven 175 graden)
  • Naam een kom en meng daarin de tarwegluten en het bakpoeder. Zet dit even apart.
  • Neem nu een andere kom en meng alle andere droge ingrediënten, dus alles behalve de olie en het water, in een deze kom.
  • Neem nu de tarwegluten met bakpoeder uit kom 1 en meng dit in kom 2 met de andere droge ingrediënten.
  • Voeg de olie toe en meng dit goed door tot alles is opgenomen
  • Voeg nu het handwarme water toe. Het is belangrijk dat het water tussen de 30 en 35 graden is. Gist werkt namelijk het beste bij deze temperaturen. Gebruik je koud water, dan zal het brood veel minder rijzen.
  • Kneed nu het deeg goed door elkaar, en blijf dit 2 1/2 tot 3 minuten doen. Rol hier nu een rol deeg van ter grote van het bakblik. Leg het deeg in het bakblik en dek het af met een theedoek. Laat het deeg nu op een warme plek een uur rijzen. Hierbij is het net als bij het water belangrijk dat de plek tussen de 30 en 35 graden is om tot een optimale rijs van het brood te komen. Je kunt dit bijvoorbeeld ook in de oven doen door deze even heel kort te verwarmen. (Let wel op dat je dat niet in de voorverwarmde oven doet op 190 graden).
  • Bak nu het brood in de oven af in de voorverwarmde oven.

Koolhydraatarm luchtig brood

Een luchtig koolhydraatarm zaden en pitten brood met een lichte notensmaak. Het aantal koolhydraten is slecht 3 gram per plakje.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Algemeen

Equipment

  • Oven

Ingrediënten
  

  • 180 gr tarwegluten
  • 40 gr sojameel
  • 30 gr lijnzaad
  • 20 gr amandelmeel
  • 50 gr zonnebloempitten
  • 25 gr pompoenpitten
  • 5 gr tarwezemelen
  • 1 zakje gist
  • 1/2 zakje bakpoeder ongeveer 8 gr
  • 5 gr zout
  • 2 el zonnebloemolie olijfolie kan ook
  • 5 gr gerstenmoutmeel
  • 260 ml water handwarm

Instructies
 

  • Meng de tarwegluten met het bakpoeder in een kom.
  • Neem een andere kom, en meng daarin de andere droge ingrediënten (het water er de olie volgen later).
  • Als je alles goed door elkaar is gemixt, voeg dan de tarwegluten met bakpoeder toe.
  • Meng alles nog even goed door elkaar, en voeg de olie toe. Zorg dat dit helemaal is opgenomen.
  • Neem nu het handwarme water (belangrijk dat dit tussen de 30 en 35°C is).
  • Kneed het deeg nu met de handen goed door voor tenminste 2 1/2 minuut.
  • Rol het deeg nu in een mooie gelijke rol ter grote van je bakblik / cakevorm. Leg het deeg erin, en dek het af met een theedoek.
  • Laat het deeg rijzen op een warme plek (30 graden is ideaal) tot het ongeveer verdubbeld in hoogte. Dit zal ongeveer een uur duren. Je kunt hiervoor ook de oven gebruiken door deze heel kort even aan te zetten.
  • Nadat het deeg mooi is gerezen zetten we dit in de oven en bakken we het af in 50min.

Notities

Laat het brood altijd eerst goed afkoelen voordat je het gaat snijden.
Trefwoord brood, koolhydraatarm
3.7 6 stemmen
Recept Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties