Zeg je saté, dan denken we vaak aan stukjes kip met pindasaus voor op de barbecue. Maar waar komt dat eigenlijk vandaan? De meningen zullen verdeeld zijn, maar de versie uit Maleisië is wat mij betreft de absolute topper onder de satés.
De satay ayam zoals ze het daar noemen, wordt normaal op een grote kolen barbecue warm gemaakt, en is vooral te vinden op de verschillende nachtmarkten. De “stokjes” worden gegeten met een eigen satésaus met stukjes komkommer en rode ui.
Voor een echte authentieke kipsaté maak je natuurlijk de echte satésaus.
Ingrediënten
- 1 kg kipfilet
- 1 komkommer
- bamboestokjes
- 1 kleine ui
- 1 eetlepel olijfolie
Marinade
- 3 eetlepels zonnebloemolie olijfolie kan ook
- 2 theelepels gehakte lemongrass (citroengras / Sereh) of 2 verse stengels
- 2 teentjes knoflook
- 6 kleine sjalotjes
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1/2 theelepel zout
- 2 theelepels suiker of honig
Bereidingwijze
- Snijd de kipfilet in kleine stukjes, en zet apart.
- Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom en meng met een keukenmachine of staafmixer dit goed tot een gelijkmatige massa. Voeg eventueel een klein beetje water toe als het te droog is.
- Doe de marinade over de kip en meng het goed door elkaar zodat dat alle kip goed onder de marinade zit.
- Zet de zojuist gemarineerde kip minimaal 6 uur in de koelkast.
- Laat de bamboestokjes minimaal 2 uur weken in water om te voorkomen dat het stokje verbrand en het vlees vast blijft zitten.
- Doe 4 a 5 stukjes kip per stokje, afhankelijk van de grootte van de stukjes.
Kipsaté (Satay Ayam, Malaysian Style)
Als je een aantal jaren in Maleisië hebt gewoond ga je dit als een van de eerste dingen missen. De saté zoals we die hier kennen heeft niet veel te maken met het origineel. Naast dat er in beiden kip zit houd de vergelijking wel op, dus bij deze een recept voor de echt originele satay!
Equipment
- Keukenmachine of staafmixer
Ingrediënten
- 1 kg kipfilet
- 1 komkommer
- bamboestokjes
- 1 kleine ui
- 1 eetlepel olijfolie
Marinade
- 3 eetlepels zonnebloemolie olijfolie kan ook
- 2 theelepels Lemongrass (citroengras / Sereh) of 2 verse stengels
- 2 teentjes knoflook
- 6 kleine sjalotjes
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel chilipoeder
- 1/2 theelepel zout
- 2 theelepels suiker of honig
Instructies
- Snijd de kipfilet in kleine stukjes, en zet apart.
- Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom en meng met een keukenmachine of staafmixer dit goed tot een gelijkmatige massa. Voeg eventueel een klein beetje water toe als het te droog is.
- Doe de marinade over de kip en meng het goed door elkaar zodat dat alle kip goed onder de marinade zit.
- Zet de zojuist gemarineerde kip minimaal 6 uur in de koelkast.
- Laat de bamboestokjes minimaal 2 uur weken in water om te voorkomen dat het stokje verbrand en het vlees vast blijft zitten.
- Doe 4 a 5 stukjes kip per stokje, afhankelijk van de grootte van de stukjes.