Er zijn vele soorten pizza, echt teveel om op te noemen. We beperken ons tot de 50 meest bekende authentieke Italiaanse pizza’s. Doe hier je ideeën op voor je zelf gemaakte pizza.
Onder de lijst vind je ingrediënten kort omschreven. Niet alle ingrediënten zijn voor iedereen direct herkenbaar.
Margherita | Tomatensaus, mozzarella en oregano |
Marinara | Tomatensaus, knoflook en basilicum |
Quattro Stagioni | Tomatensaus, mozzarella, champignons, ham, artisjokken, olijven en spek |
Carbonara | Tomatensaus, mozzarella, champignons, Parmezaanse kaas, ei en spek |
Frutti di Mare | Tomatensaus, zeevruchten |
Quattro Formaggi | Tomatensaus, mozzarella, Parmezaanse kaas, Gorgonzola kaas, artisjokken en oregano |
Crudo | Tomatensaus, mozzarella en Parma ham |
Napoletana | Tomatensaus, mozzarella, oregano en ansjovis |
Pugliese | Tomatensaus, mozzarella, oregano en ui |
Montanara | Tomatensaus, mozzarella, champignons, peperoni en Stracchino kaas |
Emiliana | Tomatensaus, mozzarella, aubergine, gekookte aardappel en worst |
Romana | Tomatensaus, mozzarella, ansjovis, kappertjes en oregano |
Fattoria | Tomatensaus, mozzarella, pepers, erwten, porchetta |
Schiacciata | Olijfolie en rozemarijn |
Prosciutto | Tomatensaus, mozzarella, ham en oregano |
Americana | Tomatensaus, mozzarella, worst en french fries |
Prosciutto e Funghi | Tomatensaus, mozzarella, ham en champignons |
Braccio di Ferro | Mozzarella, spinazie, ricotta kaas en Parmezaanse kaas |
Sarda | Tomatensaus, mozzarella, Pecorino kaas en pittige salami |
Tonno | Tomatensaus, mozzarella, tonijn en ui |
Valtellina | Tomatensaus, mozzarella, bresaola, Parmezaanse kaas, rucola |
Gorgonzola | Tomatensaus, mozzarella, gorgonzola en olijven |
Calzone | Tomatensaus, mozzarella, ham, champignons, artisjokken, ansjovis en oregano |
Pizza al Pesto | Tomatensaus, mozzarella, Genovese pesto, pijnboompitten en olijven |
Mediterranea | Tomatensaus, mozzarella, cherry tomaten en peper |
Ortolana | Tomatensaus, mozarella en verschillende groenten |
Diavola | Tomatensaus, mozzarella, pittige salami en chili pepers |
Rustica | Tomatensaus, mozzarella, gorgonzola en aubergine |
Contadina | Tomatensaus, mozzarella, asperges, champignons, bacon en Parmezaanse kaas |
Parmigiana | Tomatensaus, mozzarella, aubergine en Parmezaanse kaas |
Capricciosa | Tomatensaus, mozzarella, ham, artisjokken, champignons en olijven |
Ricotta e Spinaci | Tomatensaus, mozzarella, ricotta en spinazie |
Mare e Monti | Tomatensaus, mozzarella, zeevruchten en eekhoorntjesbrood |
Padana | Tomatensaus, Parmezaanse kaas, salami, courgette en polenta |
Tedesca | Tomatensaus, mozzarella en Frankfurter worst |
Tirolese | Tomatensaus, mozzarella, gorgonzola en Schinkenspeck |
Boscaiola | Tomatensaus, mozzarella, eekhoorntjesbrood en bacon |
Campagnola | Tomatensaus, mozzarella, mais en worst |
Vegetariana | Tomatensaus, mozzarella en verschillende groenten |
Bufalina | Tomatensaus, buffel mozzarella en oregano |
Fontana | Tomatensaus, mozzarella, gorgonzola, roodlof en Parmezaanse kaas |
Francescana | Tomatensaus, mozzarella, eekhoorntjesbrood, ham en Parmezaanse kaas |
Pizza tartufata | Mozzarella, truffel crème en eekhoorntjesbrood |
Tricolore | Mozzarella, breasaola en Parmezaanse kaas |
Valdostana | Tomatensaus, mozzarella, fontina kaas en bacon |
Caprese | Mozzarella en plakjes tomaat |
Fiori di zucca | Mozzarella, courgette bloemen, anchovies en olijfolie |
Bismarck | Tomatensaus, mozzarella, ham en gebakken ei |
Funghi | Tomatensaus, mozzarella, champignons, peterselie en oliefolie |
Mimosa | Mozzarella, crème, ham en mais |
De verschillende ingrediënten uitgelegd
Let op: Aan onderstaande wordt nog hard gewerkt.
Kruiden
Basilicum
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Champignons
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/fresh-champignon-mushrooms-isolated-1-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Knoflook
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/garlics-white-surface-150x150.jpg)
Knoflook is een kruid dat veel gebruikt wordt en een zeer bepalende geur en smaak heeft.
Olijven
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Oregano
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Peterselie
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Rozemarijn
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Groente
Ansjovis
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Artisjokken
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Aubergine
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Cherry tomaten
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Courgette bloemen
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Eekhoorntjesbrood
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Erwten
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
French fries
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Gekookte aardappel
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Genovese pesto
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/genovese-pesto-150x150.jpg)
Heerlijke Italiaanse smaakmaker met basilicum. Lekker door de pasta, op toast, als saladedressing of om vis- en vleesgerechten mee op smaak te brengen.
Kappertjes
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Kappertjes zijn de ongeopende bloemknopjes, geconserveerd in zout of ingelegd in azijn, van de kappertjesplant, Capparis spinosa. De plant wordt gekweekt in landen met een mediterraan klimaat, vooral in Spanje, Frankrijk en Italië.
Mais
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Pepers
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Pijnboompitten
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Polenta
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Polenta is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht. Vroeger werd het gemaakt van verschillende graansoorten, maar nadat vanuit Zuid-Amerika mais in Italië was geïntroduceerd kwam daar griesmeel van mais voor in de plaats.
Roodlof
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Roodlof is een uit Italië afkomstige groente. Het groeit in het donker uit ingekuilde penwortels van de plant radicchio rosso. Het behoort tot de cichorei, net als witlof en andijvie en heeft een bittere smaak. Het is een bladgroente die net zo groeit als een slakrop.
Rucola
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Spinazie
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Tomaat
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Tomatensaus
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Truffel creme
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Ui
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Kaas
Fontina kaas
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Gorgonzola kaas
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Mozzarella
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Parmezaanse kaas
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Pecorino kaas
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Ricotta kaas
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Stracchino kaas
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Vlees en vis
Bacon
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Bresaola
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Bresaola is aan de lucht gedroogd, gezouten rundvlees dat twee of drie maanden oud is totdat het hard wordt en een donkerrode, bijna paarse kleur krijgt. Het is gemaakt van topronde en het is mager en zacht, met een zoete, muffe geur.
Chinkenspeck
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Frankfurter worst
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Het Frankfurter Würstchen is een dunne worst, die bestaat uit zuiver varkensvlees in een schapendarm. Zijn bijzondere smaak krijgt hij door een speciale rookmethode.
Gebakken ei
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Ham
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Parma ham
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Parmaham is een op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma. Parmaham is een beschermde naam. Parmaham bestaat uit vlees en zeezout
Peperoni
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Pepperoni is een scherpe variant van salami. Pepperoni wordt gemaakt van een combinatie van varkensvlees en rundvlees. Er kan ook kip aan worden toegevoegd.
Pittige salami
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Porchetta
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Porchetta is een hartig, vet en vochtig varkensgebraad zonder been volgens de Italiaanse culinaire traditie. Het karkas wordt ontbeend, zorgvuldig gevuld met lever, wilde venkel, al het vet en de huid nog aan het spit en traditioneel geroosterd over hout gedurende minstens 8 uur
Tonijn
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Worst
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Omschrijving volgt
Zeevruchten
![](https://harmenskitchen.nl/wp-content/uploads/2020/05/no-image-150x150.jpg)
Deze verschillende zeevruchten kun je gebruiken: mosselen, tijgergarnalen, inktvis, venusschelpen, surimi. Deze zijn vaak in de diepvries te vinden in de supermarkt.