13 juni 2024

Dalgona koffie – heerlijke romige Koreaanse koffie

Misschien ben je het al wel een keer op internet tegengekomen, Dalgona koffie. Deze koffie gemaakt van oploskoffie is een absolute hit momenteel. En ik sluit me daar volledig bij aan, het is nu al mijn favoriete drankje de komende zomer.

Deze koffie vindt zijn oorsprong in Zuid-Korea en kan op verschillende manieren gedronken worden. Vooral met koude melk en eventueel nog een paar ijsblokjes is dit echt een verrukking.

Voor de Dalgona koffie heb je niet veel nodig, oploskoffie, suiker, wat water en natuurlijk melk. De mix van oploskoffie met suiker en water klop je tot een romig mengsel.

Ingrediënten

  • 1 stick of theelepel oploskoffie
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepels water
Nescafe oploskoffie sticks

Als je sticks of zakjes oploskoffie gebruikt, zorg er dan voor dat je pure oploskoffie gebruikt. Gebruik geen zakjes waar al suiker, melk en/of smaakjes bij in zitten!

Maar kan ik ook een suikervrije versie maken?

Dat kan zeker, het is wel even wat uitproberen wat het beste werkt. De versie met sucralose werkt redelijk. Het is wat luchtiger, minder romig, maar de smaak blijft goed. Als je de topping door de melk roert voordat je het drinkt proef je geen verschil. Ik zal later nog een versie maken met Stevia kristal zoetstof, ik verwacht dat dat een betere topping geeft.
*UPDATE: De versie met Stevia kristal geeft een “in-between” variant. Het is wat luchtiger dan met suiker, maar romiger dan met sucralose. Mocht je Stevia Kristal in huis hebben dan zou ik dit zeker ook even proberen als je een koolhydraatarm/ keto dieet volgt.

Hoe maak je het?

Je hebt voor de Dolgano koffie oploskoffie nodig. De smaak zal verschillend zijn afhankelijk van de merk/soort dat je gebruikt. Veel mensen gebruiken Nescafe Gold, ik had nog staafjes Nescafe Azera Espresso liggen. De verhouding is half oploskoffie, half suiker en een beetje water. Dat was in mijn geval 1 staafje oploskoffie, 2 staafjes suiker en 2 eetlepels water. Dit geheel klop je op met een garde, of met een handmixer. je moet redelijk kloppen, dus ik pak de handmixer.

Als je nu de topping op de melk giet krijg je dus de onweerstaanbare Dalgona koffie!

Dolgana koffie

Dolgana koffie, een romige Koreaanse koffie van oploskoffie en koude melk
Bereidingstijd 5 minuten
Gang Drankjes
Porties 1
calorieën 140 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 theelepel oploskoffie bv Nescafe Gold
  • 1 theelepel suiker of zoetstof
  • 2 eetlepels water

Instructies
 

  • Meng de oploskoffie met de suiker en het water
  • Klop met een garde, of handmixer, de mengsel tot een romige substantie. Dit kan een paar minuten duren. Op het moment dat het er niet uitvalt als je de kom op de kop houdt, dan is het precies goed.
  • Neem een koud glas melk, voeg eventueel ijsblokjes toe. Schep nu het koffiemengsel bovenop de melk.

Notities

Ga je zoetstof gebruiken ipv suiker dan zal de structuur iets anders worden. Bij gebruik van Stevia Kristal wordt het iets luchter en minder romig. Gebruik je sucralose dan wordt het nog luchtiger en minder romig. Echter is dit voor iemand die een koolhydraatarm of Keto dieet volgt een prima oplossing.
Het aantal calorieën is zeer afhankelijk van de melk (volle melk is meer) en of je suiker dan wel zoetstof gebruikt. 
Trefwoord koffie
5 2 stemmen
Recept Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties