Er zijn vele soorten pizza, echt teveel om op te noemen. We beperken ons tot de 50 meest bekende authentieke Italiaanse pizza’s. Doe hier je ideeën op voor je zelf gemaakte pizza.
Onder de lijst vind je ingrediënten kort omschreven. Niet alle ingrediënten zijn voor iedereen direct herkenbaar.
Margherita | Tomatensaus, mozzarella en oregano |
Marinara | Tomatensaus, knoflook en basilicum |
Quattro Stagioni | Tomatensaus, mozzarella, champignons, ham, artisjokken, olijven en spek |
Carbonara | Tomatensaus, mozzarella, champignons, Parmezaanse kaas, ei en spek |
Frutti di Mare | Tomatensaus, zeevruchten |
Quattro Formaggi | Tomatensaus, mozzarella, Parmezaanse kaas, Gorgonzola kaas, artisjokken en oregano |
Crudo | Tomatensaus, mozzarella en Parma ham |
Napoletana | Tomatensaus, mozzarella, oregano en ansjovis |
Pugliese | Tomatensaus, mozzarella, oregano en ui |
Montanara | Tomatensaus, mozzarella, champignons, peperoni en Stracchino kaas |
Emiliana | Tomatensaus, mozzarella, aubergine, gekookte aardappel en worst |
Romana | Tomatensaus, mozzarella, ansjovis, kappertjes en oregano |
Fattoria | Tomatensaus, mozzarella, pepers, erwten, porchetta |
Schiacciata | Olijfolie en rozemarijn |
Prosciutto | Tomatensaus, mozzarella, ham en oregano |
Americana | Tomatensaus, mozzarella, worst en french fries |
Prosciutto e Funghi | Tomatensaus, mozzarella, ham en champignons |
Braccio di Ferro | Mozzarella, spinazie, ricotta kaas en Parmezaanse kaas |
Sarda | Tomatensaus, mozzarella, Pecorino kaas en pittige salami |
Tonno | Tomatensaus, mozzarella, tonijn en ui |
Valtellina | Tomatensaus, mozzarella, bresaola, Parmezaanse kaas, rucola |
Gorgonzola | Tomatensaus, mozzarella, gorgonzola en olijven |
Calzone | Tomatensaus, mozzarella, ham, champignons, artisjokken, ansjovis en oregano |
Pizza al Pesto | Tomatensaus, mozzarella, Genovese pesto, pijnboompitten en olijven |
Mediterranea | Tomatensaus, mozzarella, cherry tomaten en peper |
Ortolana | Tomatensaus, mozarella en verschillende groenten |
Diavola | Tomatensaus, mozzarella, pittige salami en chili pepers |
Rustica | Tomatensaus, mozzarella, gorgonzola en aubergine |
Contadina | Tomatensaus, mozzarella, asperges, champignons, bacon en Parmezaanse kaas |
Parmigiana | Tomatensaus, mozzarella, aubergine en Parmezaanse kaas |
Capricciosa | Tomatensaus, mozzarella, ham, artisjokken, champignons en olijven |
Ricotta e Spinaci | Tomatensaus, mozzarella, ricotta en spinazie |
Mare e Monti | Tomatensaus, mozzarella, zeevruchten en eekhoorntjesbrood |
Padana | Tomatensaus, Parmezaanse kaas, salami, courgette en polenta |
Tedesca | Tomatensaus, mozzarella en Frankfurter worst |
Tirolese | Tomatensaus, mozzarella, gorgonzola en Schinkenspeck |
Boscaiola | Tomatensaus, mozzarella, eekhoorntjesbrood en bacon |
Campagnola | Tomatensaus, mozzarella, mais en worst |
Vegetariana | Tomatensaus, mozzarella en verschillende groenten |
Bufalina | Tomatensaus, buffel mozzarella en oregano |
Fontana | Tomatensaus, mozzarella, gorgonzola, roodlof en Parmezaanse kaas |
Francescana | Tomatensaus, mozzarella, eekhoorntjesbrood, ham en Parmezaanse kaas |
Pizza tartufata | Mozzarella, truffel crème en eekhoorntjesbrood |
Tricolore | Mozzarella, breasaola en Parmezaanse kaas |
Valdostana | Tomatensaus, mozzarella, fontina kaas en bacon |
Caprese | Mozzarella en plakjes tomaat |
Fiori di zucca | Mozzarella, courgette bloemen, anchovies en olijfolie |
Bismarck | Tomatensaus, mozzarella, ham en gebakken ei |
Funghi | Tomatensaus, mozzarella, champignons, peterselie en oliefolie |
Mimosa | Mozzarella, crème, ham en mais |
De verschillende ingrediënten uitgelegd
Let op: Aan onderstaande wordt nog hard gewerkt.
Kruiden
Basilicum
Omschrijving volgt
Champignons
Omschrijving volgt
Knoflook
Knoflook is een kruid dat veel gebruikt wordt en een zeer bepalende geur en smaak heeft.
Olijven
Omschrijving volgt
Oregano
Omschrijving volgt
Peterselie
Omschrijving volgt
Rozemarijn
Omschrijving volgt
Groente
Ansjovis
Omschrijving volgt
Artisjokken
Omschrijving volgt
Aubergine
Omschrijving volgt
Cherry tomaten
Omschrijving volgt
Courgette bloemen
Omschrijving volgt
Eekhoorntjesbrood
Omschrijving volgt
Erwten
Omschrijving volgt
French fries
Omschrijving volgt
Gekookte aardappel
Omschrijving volgt
Genovese pesto
Heerlijke Italiaanse smaakmaker met basilicum. Lekker door de pasta, op toast, als saladedressing of om vis- en vleesgerechten mee op smaak te brengen.
Kappertjes
Kappertjes zijn de ongeopende bloemknopjes, geconserveerd in zout of ingelegd in azijn, van de kappertjesplant, Capparis spinosa. De plant wordt gekweekt in landen met een mediterraan klimaat, vooral in Spanje, Frankrijk en Italië.
Mais
Omschrijving volgt
Pepers
Omschrijving volgt
Pijnboompitten
Omschrijving volgt
Polenta
Polenta is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht. Vroeger werd het gemaakt van verschillende graansoorten, maar nadat vanuit Zuid-Amerika mais in Italië was geïntroduceerd kwam daar griesmeel van mais voor in de plaats.
Roodlof
Roodlof is een uit Italië afkomstige groente. Het groeit in het donker uit ingekuilde penwortels van de plant radicchio rosso. Het behoort tot de cichorei, net als witlof en andijvie en heeft een bittere smaak. Het is een bladgroente die net zo groeit als een slakrop.
Rucola
Omschrijving volgt
Spinazie
Omschrijving volgt
Tomaat
Omschrijving volgt
Tomatensaus
Omschrijving volgt
Truffel creme
Omschrijving volgt
Ui
Omschrijving volgt
Kaas
Fontina kaas
Omschrijving volgt
Gorgonzola kaas
Omschrijving volgt
Mozzarella
Omschrijving volgt
Parmezaanse kaas
Omschrijving volgt
Pecorino kaas
Omschrijving volgt
Ricotta kaas
Omschrijving volgt
Stracchino kaas
Omschrijving volgt
Vlees en vis
Bacon
Omschrijving volgt
Bresaola
Bresaola is aan de lucht gedroogd, gezouten rundvlees dat twee of drie maanden oud is totdat het hard wordt en een donkerrode, bijna paarse kleur krijgt. Het is gemaakt van topronde en het is mager en zacht, met een zoete, muffe geur.
Chinkenspeck
Omschrijving volgt
Frankfurter worst
Het Frankfurter Würstchen is een dunne worst, die bestaat uit zuiver varkensvlees in een schapendarm. Zijn bijzondere smaak krijgt hij door een speciale rookmethode.
Gebakken ei
Omschrijving volgt
Ham
Omschrijving volgt
Parma ham
Parmaham is een op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma. Parmaham is een beschermde naam. Parmaham bestaat uit vlees en zeezout
Peperoni
Pepperoni is een scherpe variant van salami. Pepperoni wordt gemaakt van een combinatie van varkensvlees en rundvlees. Er kan ook kip aan worden toegevoegd.
Pittige salami
Omschrijving volgt
Porchetta
Porchetta is een hartig, vet en vochtig varkensgebraad zonder been volgens de Italiaanse culinaire traditie. Het karkas wordt ontbeend, zorgvuldig gevuld met lever, wilde venkel, al het vet en de huid nog aan het spit en traditioneel geroosterd over hout gedurende minstens 8 uur
Tonijn
Omschrijving volgt
Worst
Omschrijving volgt
Zeevruchten
Deze verschillende zeevruchten kun je gebruiken: mosselen, tijgergarnalen, inktvis, venusschelpen, surimi. Deze zijn vaak in de diepvries te vinden in de supermarkt.